سفير جيبوتي در عربستان سعودي از اينکه عربستان قصد دارد در اين کشور پايگاه نظامي تاسيس کند، استقبال کرد. پسر شاه سعودي مأمور توافق بر سر اين موضوع شده است.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار «ضياء الدين بامخرمه» سفير جيبوتي در عربستاني سعودي اعلام کرد که انتظار دارد بزودي ميان کشورش و عربستان، توافقنامه احداث يک پايگاه نظامي سعودي در خاک کشورش امضا شود.
به گزارش وبگاه روزنامه «الشرق الاوسط»، بامخرمه گفته که اين مسئله (احداث پايگاه) دشوار نخواهد بود «چون روابط دو کشور در مدت اخير شاهد پيشرفتي مثبت و بيسابقه بوده است».
طبق اين گزارش، سفير جيبوتي افزوده است که «روابط ما با عربستان، روابطي عالي است. ما تلاشهايمان را در حوزههاي سياسي اقتصادي، امنيتي و نظامي، يکپارچه ميکنيم».
در چند ماه اخير و پس از امضاي توافق هستهاي ميان ايران و شش کشور موسوم به «1+5» که عربستان روابطش با تهران را قطع و ديگر کشورهاي تابع خود را به اين کار فراخواند، جيبوتي نيز روابطش با ايران را قطع کرد.

چهارشنبه ششم ژانويه (16 ديماه 1394) شبکه العربيه اعلام کرد که جيبوتي روابط ديپلماتيک خود با ايران را در پي تنش ايجاد شده ميان عربستان سعودي و ايران قطع کرده است. ايران و جيبوتي که کشوري با جمعيتي کمتر از يک ميليون نفر و در منطقه «شاخ آفريقا» واقع شده است، در پايتختهاي يکديگر سفير نداشتند. سفير جمهوري اسلامي در گامبيا سفير غيرمقيم ايران در جيبوتي بود.
جيبوتي از جمله کشورهاي آفريقايي است که عربستان پس از ناکامي در ايجاد موج ضدايراني ميان کشورهاي عربي غرب آسيا به سراغ آنان رفت و از آنان خواست که روابط خود با ايران را قطع کنند.
روز گذشته شوراي وزيران عربستان سعودي با دادن اختيار به «محمد بن سلمان» پسر شاه و وزير دفاع و جانشين وليعهد سعودي اختيار داده بود تا در خصوص احداث پايگاه نظامي در جيبوتي مذاکره و با جيبوتي توافقنامه امضا کند.
بامخرمه گفته که اين طرح به سود روابط دو کشور و مدعي شده که به نفع مصالح منطقه است. اين توافقنامه پس از آن نهايي شده است که «اسماعيل عمر غيله» اخيرا به عربستان سفر و با «سلمان بن عبدالعزيز» پادشاه عربستان سعودي در رياض ديدار کرد.
جيبوتي به دليل موقعيت حساس خود در شاخ آفريقا و نزديکي به تنگه استراتژيک «باب المندب»، مورد توجه کشورها و قدرتهاي بزرگ است. آمريکا، فرانسه، انگليس و رژيم صهيونيستي در اين کشور پايگاه و تسلط اطلاعاتي دارند. اخيرا چين نيز اعلام کرد که قصد دارد، در جيبوتي پايگاه نظامي با ظرفيت 10 هزار نيرو احداث کند.
جيبوتي که از مستعمرات فرانسه بوده، شامل پنج استان است و نظام حکومتي آن «جمهوري نيمهرياستي» ناميده ميشود و «اسماعيل عمر غيله» رئيسجمهور و «عبدالقادر کمال محمد» نخستوزير آن است.
اين کشور به عنوان يک منطقه آزاد تجاري-صنعتي در شمال شرقي قاره آفريقا، اساس اقتصاد خود را بر مبناي ارايه خدمات بازرگاني به ساير کشورها بنا نهاده و ترانزيت کالا و خدمات ترابري محمولههاي عبوري از خليج عدن، منبع درآمد اصلي مردم جيبوتي است.

موقعيت جيبوتي در منطقه شاخ آفريقا و تنگه بابالمندب
منبع:فارس